Image smallPensiunea „La Marele Moft“, din Slănic Prahova, reușește să-l răsfețe până și pe cel mai pretențios turist. Nu li se refuză niciun capriciu!

Gazda noastră, doamna Magda, mi-a amintit de graţia şi rigoarea femeilor aristocrate, care cunoșteau toată rânduiala casei, de la indispensabilele cearşafuri apretate la dungă şi până la aranjarea perfectă a porţelanurilor şi a linguriţelor de argint la o masă festivă.

Retragerea într-un loc liniștit
Doamna Magda crede cu tărie că există momente când sufletul alege înaintea raţiunii. A nimerit la Slănic întâmplător, prin 2000, împreună cu o prietenă care frecventa salina pentru tratament. Apropierea de Bucureşti şi pitorescul satelor învecinate au încântat-o peste măsură, aşa că s-a hotărât să caute o gazdă în localitate. „Chiar dacă nu aveam confortul traiului de la oraş, mă simţeam extraordinar, iar după un an şi jumătate am rugat pe cineva să mă ajute să cumpăr o proprietate. De cum am văzut casa, m-am atașat imediat de ea. A fost construită în 1960, anul meu de naştere, iar eu cred că nu este o simplă coincidenţă”, ne povestește gazda noastră. Acum, visul de a se retrage undeva „la ţară” a devenit realitate: cocoşul dă trezirea dimineaţa, păsări felurite se adăpostesc printre chiparoşi, iar de pe dealuri poate culege mure şi cătină.

Mofturi implinite revista pag 2

„Ne-am dorit o construcţie rezistentă, dar care să-şi păstreze o anumită eleganță. Tocmai de aceea am preferat lemnul în detrimentul plăcilor de beton, iar pereţii sunt de tip sandwich. Fundaţia era din piatră şi avea 30 cm, dar noi am subzidit-o săpând în adâncime încă un metru. Astfel, a rezultat un subsol foarte trainic, dar care s-a dovedit extrem de costisitor”, a adăugat doamna Magda.

 

 

 

Scenografii diferiteInterior 6
În pensiune nu găseşti două camere la fel. Intenţionând să-şi surprindă oaspeţii, gazda noastră a ales teme diferite pentru decorarea încăperilor. Le-a amprentat cu personalitatea sa, împrumutându-le câte ceva din specificul locurilor pe care le-a vizitat și pe care le iubește. Multă vreme, mansarda „cu moft” s-a situat în topul preferințelor turiştilor, fiind apoi devansată de „Camera  Domniţei”, iar doamna Magda este mândră că spiritul său creativ este apreciat. Călătoriile i-au oferit posibilitatea să caute lucruri deosebite pentru amenajarea pensiunii.

 

 

Rev6

 

 

Dragostea, ingredientul nelipsit
La parter, terasa de 30 mp este locul unde doamna Magda ne pofteşte la masă. Muzica în surdină acompaniază momentul servirii gustărilor, iar barul aflat la doi paşi îmbie cu băuturi fine sau tradiţionale. Cartofii cu rozmarin, rumeniţi la cuptor, friptura la grătar şi ciorba de văcuţă sunt preparate din produse proaspete, locale. Lângă aceste delicii se alătură mereu o carafă de vin făcut în casă sau un pahar de ţuică autentic românească. Şi, întrucât se condimentează mereu cu multă dragoste, bucatele ies tare gustoase.

 

 

 

Rev7

 

În curtea de 1.100 mp şi-au dat întâlnire tot felul de plante şi arbuşti, exotici sau neaoşi (Ginkgo biloba, arţar, mesteacăn, tuia, chiparos, rododendron, cedru şi brad argintiu), care au parte de dragoste și grijă în egală măsură. Dacă vrei un refugiu mai aproape de cer, platoul împrejmuit de dealuri, de lângă Muntele Verde, îţi deschide înalte orizonturi. Este locul preferat de gazdă atunci când vrea să-şi încarce bateriile.

Text: Ana Moraru

Mai multe imagini, detalii și prețuri găsești în ediția tipărită a revistei Casa de vacanță nr. 1/2013.

 

 


Leave a Comment